דף הבית » בלוג » סוגי קובה

סוגי קובה

כשאנחנו חושבים על מנות מסורתיות שכבשו את המטבח הישראלי, הקובה מככבת בראש הרשימה. כל קהילה הביאה איתה את הגרסה הייחודית שלה – מהקובה האדומה העיראקית ועד הקובה החמוצה הכורדית. בין אם אתם חובבי קובה ותיקים או סקרנים שטרם טעמו, הגיע הזמן להכיר את כל המגוון העשיר של המאכל האהוב הזה. אילו סוגים יש ומה חשוב לדעת על כל סוג? המדריך הבא הוא במיוחד בשבילכם עם תשובות לכל השאלות החשובות.

סוגי קובה

מה זה קובה ומאיפה הגיע המאכל הזה

המילה “קובה” בערבית פירושה כדור, שם שמתאר היטב את צורתו המסורתית של המאכל. מדובר במאכל המורכב ממעטפת דקה העשויה בורגול, סולת או אורז, וממולאת בתערובת בשרית (בדרך כלל בקר או כבש, רצוי בשר מספר 5) עם תבלינים. מקורה של הקובה במזרח התיכון, כשהגרסאות הראשונות מיוחסות לאזור עיראק של ימינו.

סוגי קובה מבושלת במרק

קובה אדומה (מטפוניה)

הקובה האדומה היא אולי הסוג המוכר ביותר במטבח הישראלי. המנה מתאפיינת במרק אדום עשיר המבוסס על עגבניות ותבלינים כמו פפריקה וכורכום. הקובות עצמן עשויות מסולת, ממולאות בבשר בקר טחון מתובל עם בצל, שום ותבלינים נוספים. מקורה במטבח העיראקי, והיא מנה מנחמת בימי החורף הקרים.

קובה סלק (שוואנדר)

גרסה אהובה, המתאפיינת בצבע אדום-סגול עמוק המגיע מהסלק. המרק עשיר, חמצמץ-מתקתק, ומשלב את הסלק עם חומץ או לימון, ולעיתים מעט סוכר לאיזון. טעמה הייחודי של הקובה הזו נובע משילוב הסלק עם תבלינים כמו כמון וקינמון.

קובה חמוסטה

קובה חמוסטה, שמקורה בכורדיסטן, מתאפיינת במרק חמוץ (ומכאן שמה – “חמוסטה” מלשון חמוץ). המרק עשיר בירקות ירוקים כמו מנגולד, נענע, קישואים ומתובל בלימון ושום. זהו מרק רענן ומורכב בטעמיו.

סוגי קובה מטוגנת

קובה בורגול (נאבולסיה)

זוהי הקובה המטוגנת הפופולרית ביותר, שמוכרת בדרך כלל כמנת פתיחה במסעדות או כמנה באירועים. איכות הבשר המשמשת למילוי קובה זו נמצאת בקצביות איכותיות המתמחות במוצרי בשר טריים. המרקם החיצוני פריך והפנימי עסיסי, והטעם עשיר ומספק. לעיתים קרובות מגישים אותה עם טחינה או לימון סחוט לצידו.

קובה אורז (ברוז)

גרסה מיוחדת שמתאימה גם לפסח, שכן היא נעדרת חמץ. המעטפת עשויה מאורז טחון עם מים ומלח, והמילוי דומה לזה של הקובה הרגילה. זהו סוג מאתגר במיוחד להכנה, כיוון שהאורז נוטה להתפרק בטיגון.

קובה חלבי

השם אינו מרמז על שימוש במוצרי חלב, אלא על מקורו בעיר חלב (ארם צובה) שבסוריה. הייחוד של קובה זו הוא בשילוב של בורגול עם קמח חיטה, מה שמעניק לה מרקם שונה מהקובה המטוגנת הרגילה.

קובות מיוחדות ונדירות

קובה נייה (נאה)

בניגוד לרוב סוגי הקובה, ה”נייה” (שפירושו בערבית “גולמי”) אינו מבושל כלל. זוהי מעין גרסה מזרח-תיכונית לטרטר הבשר האירופאי, המורכבת מבשר טחון נא מעורבב עם בורגול דק, בצל ותבלינים.

קובה צמחונית

עם העלייה במודעות לתזונה צמחונית וטבעונית, התפתחו גם גרסאות של קובה ללא בשר. המילוי יכול להיות מבוסס על פטריות, עדשים, תערובת אגוזים ופלפלים, או ירקות אחרים. התיבול נשאר דומה לגרסאות הבשריות.

הבדלי אזורים – קובות לפי מקור גיאוגרפי

קובות מעיראק

הקובות העירקיות מתאפיינות בעושר תבלינים ובמגוון רחב של מרקים. המטבח העיראקי מציע קובה אדומה, קובה סלק, קובה דלעת, קובה במיה ועוד. תבלינים אופייניים כוללים בהראט, כורכום וקינמון.

קובות מכורדיסטן

הקובה הכורדית מתאפיינת בשימוש נרחב בעשבי תיבול טריים ובטעמים חמוצים. הדוגמה הבולטת היא קובה חמוסטה, המשלבת מנגולד, נענע ולימון.

טיפים מעשיים להכנת קובה בבית

הכנת קובה בבית יכולה להיראות מאתגרת, אך עם כמה טיפים פשוטים ומתכון לקובה מפורט, גם מבשלים מתחילים יכולים להצליח:

לבצק מושלם, השתמשו בסולת עדינה לקובה מבושלת וסולת גסה יותר לקובה מטוגנת. בדומה להכנת אסאדו איכותי, איכות המרכיבים הבסיסיים קובעת את התוצאה הסופית. לעבודה נוחה עם הבצק, הרטיבו את הידיים במים קרים, מה שמונע מהבצק להידבק לאצבעות ומקל על עיצוב הקובות.

סיכום – איך לבחור את סוג הקובה המתאים לכם?

בחירת סוג הקובה המתאים תלויה בטעם האישי ובהזדמנות. אוהבים טעמים חמוצים? קובה חמוסטה תהיה בחירה מצוינת. מעדיפים מנה מתקתקה יותר? נסו את קובה הדלעת. למסיבות ואירוח קל, קובה בורגול מטוגנת היא אופציה נהדרת.

סוגי קובה