צ’ימיצ’ורי
צ’ימיצ’ורי הוא רוטב מיוחד ומלא טעם שמקורו בארגנטינה, והוא כבש את בלוטות הטעם של אנשים רבים ברחבי העולם. זהו מצרך די בסיסי במטבחים רבים, ויש לו יכולת לשדרג מגוון רחב של מנות, מבשרים על האש ועד לירקות צלויים. צ’ימיצ’ורי עשוי מכמה מרכיבים פשוטים אך רבי השפעה, ואפשר להשתמש בו כמרינדה, כמטבל או כרוטב. בואו נדבר על שיטת ההכנה של צ’ימיצ’ורי ואיך גם אתם תוכלו לשדרג מנות שונות עם הרוטב המיוחד הזה.
מהו צ’ימיצ’ורי?
צ’ימיצ’ורי הוא רוטב ארגנטינאי המשמש כמרינדה או כתבלין לבשרים על האש. בדרך כלל הוא עשוי מעשבי תיבול טריים, משום, מחומץ ומשמן, המשולבים ליצירת פרופיל טעם מעט חריף. אפשר להכין צ’ימיצ’ורי ירוק (בספרדית צ’ימיצ’ורי ורדה) או צ’ימיצ’ורי אדום (בספרדית צ’ימיצ’ורי רוחו), שיש להם טעמים קצת שונים ומתאימים לכל מיני מנות.
מקור השם צ’ימיצ’ורי
לשם צ’ימיצ’ורי יש היסטוריה מעניינת עם כמה סיפורים על מוצאו. סיפור אחד אומר שמקורו במילה מהשפה הבאסקית “tximitxurri”, שמשמעותה “שילוב של כמה דברים בלי סדר מסוים”. סיפור אחר אומר שהשם הוא שיבוש של הממציא שלו, אדם אירי ששמו ג’ימי מק’קארי, שלכאורה יצר את הרוטב בזמן שחי בארגנטינה.
מרכיבים עיקריים
אז איך בעצם מכינים את הרוטב הירוק הטעים הזה? הינה כמה מצרכים שאתם צריכים להוציא מהמזווה או המקרר:
- פטרוזיליה – פטרוזיליה טרייה מספקת את הבסיס לצ’ימיצ’ורי, ומציעה טעם עז ועשבוני
- שום – מוסיף חריפות ועומק טעם
- חומץ – בדרך כלל חומץ בן יין אדום או לבן, המוסיף חומציות וחריפות
- שמן זית – שמן זית איכותי מסייע במיזוג הטעמים יחד ונותן לרוטב טעם עשיר
- אורגנו – אורגנו טרי או מיובש מוסיף עוד טעם עשיר לרוטב
- פתיתי צ’ילי אדום – להוסיף לפי הטעם לאקסטרה חריפות
- מלח ופלפל – להעצמת כל הטעמים
יחסי כמויות מומלצים
חשוב להשיג איזון בין המרכיבים של צ’ימיצ’ורי כדי ליצור את הרוטב המושלם. הינה המלצה ליחסי כמויות להכנה:
- פטרוזיליה – חצי כוס, קצוצה דק
- שום – 4 או 5 שיני שום קצוצות או טחונות
- חומץ – 2 או 3 כפות
- שמן זית – חצי כוס
- אורגנו – כפית אחת אם משתמשים במיובש, כף אחת אם משתמשים בטרי
- פתיתי צ’ילי אדום – 1/2 כפית (לפי הטעם)
- מלח ופלפל – לפי הטעם (בדרך כלל כפית מלח וחצי כפית פלפל)
שיטות הכנה
אפשר להכין צ’ימיצ’ורי בשיטות שונות, שכל אחת מהן יוצרת הבדלים קלים במרקם ובטעם.
קיצוץ ידני
בשיטה הזו מקבלים מרקם שומני קצת. קוצצים ידנית את הפטרוזיליה, השום והאורגנו. מערבבים אותם היטב בקערה עם החומץ, שמן הזית, הצ’ילי, המלח והפלפל. מניחים לתערובת לשבת לפחות 30 דקות כדי לאפשר לטעמים להתמזג יחד.
שימוש במעבד מזון
מעבד מזון יעזור לכם לקבל רוטב חלק ואחיד יותר. מוסיפים למעבד את הפטרוזיליה, השום, האורגנו והצ’ילי ומעבדים בפולסים עד שהם קצוצים דק. מוסיפים באיטיות את החומץ ושמן הזית תוך עד שמגיעים לסמיכות הרצויה. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
שימושים קולינריים לצ’ימיצ’ורי
אפשר להשתמש בצ’ימיצ’ורי בדרכים רבות:
- כמרינדה – השתמשו בצ’ימיצ’ורי כדי להשרות במרינדה בשרים כמו בשר בקר טרי או עוף לפני הצלייה. החומציות מהחומץ עוזרת לרכך את הבשר ולהחדיר בו טעם
- כרוטב – מגישים צ’ימיצ’ורי לצד בשרים על האש, או מזלפים מעל סטייקים בתנור. הוא משתלב היטב עם בשר אדום, ומעצים את הטעמים העשירים שלו
- עם ירקות – הוסיפו צ’ימיצ’ורי לירקות צלויים או אפויים כדי לשלב במנה את הטעם החריף והמרענן של הרוטב
- כמטבל – השתמשו בו כמטבל ללחם או כתוספת לכריכים ולטורטיות
צ’ימיצ’ורי אדום
צ’ימיצ’ורי אדום מכיל פלפל אדום, פפריקה ולפעמים גם עגבנייה, המצטרפים לרכיבים המקוריים של צ’ימיצ’ורי ירוק. לגרסה זו יש פרופיל טעם מתוק ומעושן יותר. כדי להכין צ’ימיצ’ורי אדום, פשוט הוסיפו פלפל אדום קצוץ דק וכפית פפריקה למתכון הצ’ימיצ’ורי הבסיסי, ואפשר להוסיף גם כמות קטנה של רסק עגבניות.
טיפים לצ’ימיצ’ורי מנצח
הינה כמה טיפים שימושיים שלנו ליצירת הצ’ימיצ’ורי המושלם:
- רכיבים טריים – השתמשו תמיד בעשבי תיבול ושום טריים לקבלת הטעם הטוב ביותר
- זמן מנוחה – תנו לצ’ימיצ’ורי לנוח לפחות 30 דקות לפני ההגשה כדי לתת לטעמים להתמזג
- התאמה לפי הטעם – אל תהססו לשנות את יחסי המרכיבים כדי שיתאימו להעדפות הטעם שלכם
- אחסון – אפשר לאחסן את הצ’ימיצ’ורי בכלי אטום במקרר עד שבוע. הטעמים ימשיכו להתפתח עם הזמן
- רבגוניות – אל תחששו להתנסות במרכיבים נוספים כמו כוסברה או מיץ לימון להוספת טעמים מיוחדים
לסיכום
צ’ימיצ’ורי הוא רוטב נהדר המשתלב יפה עם הרבה סוגים של מאכלים, ובהם בשר לעל האש. אתם יכולים להשתמש בו כמרינדה שבה הבשר ינוח לפני הצלייה, לזלף אותו מעל הבשרים כשהם בתנור או כמטבל לצד לחם, נאצ’וס ונשנושים.