ביף ג’רקי
ביף ג’רקי הוא חטיף פופולרי שנהנים ממנו בכל העולם כבר מאות שנים. יש לו טעם ייחודי, חיי מדף ארוכים ותכולת חלבון גבוהה, והוא נשנוש טוב לאנשים המטיילים בטבע או לאנשים שצריכים לאכול משהו קטן שיש בו הרבה חלבון. מה זה ביף ג’רקי בכלל, מאיפה הוא הגיע אלינו ומה יש בכל מנה? לפניכם כל המידע בנושא לצד טיפים לאחסון וגם להכנה.
מה זה ביף ג’רקי?
ביף ג’רקי הוא רצועות בשר בקר מיובש ומתובל (בעיקר במלח), בתהליך שימור הכולל ייבוש מוחלט והוצאת כל הנוזלים. המילה ג’רקי (Jerky) מגיעה מהשפה הקצ’ואה, שהיא שפה אמריקאית ילידית מהמדוברות ביותר בעולם (יש אפילו כמה דוברים בארץ), ומשמעותה היא “בשר יבש ומלוח”. בשר הבקר מתובל במגוון תבלינים ומרינדות לפני שהוא מיובש כדי להשיג את המרקם האופייני שלו. בניגוד לבשר טרי, ביף ג’רקי אינו דורש קירור, מה שהופך אותו לנשנוש המתאים מאוד לטיולים ארוכים בחוץ ולקמפינג בטבע.
ההיסטוריה של ביף ג’רקי
ההיסטוריה של ביף ג’רקי מגיעה עד לתרבויות קדומות, שבהן אנשים גילו שאפשר לשמר בשר לתקופות ממושכות באמצעות ייבוש מוחלט שלו. האמריקאים הילידיים הם אלו שיצרו את הגרסאות הראשונות ביותר של ביף ג’רקי על ידי ייבוש של רצועות בשר אדום תחת השמש או מעל אש נמוכה. שיטה זו אפשרה להם לאחסן מזונות עשירים בחלבון שיחזיקו מעמד בחורפים קשים ובנסיעות ארוכות.
המתיישבים האירופאים שפגשו את האמריקאים הילידיים החלו להשתמש גם הם בטכניקת השימור זו, והיא התפשטה במהירות ברחבי העולם. עם הזמן התפתח התהליך בתוספת תבלינים שונים, מרינדות ושיטות ייבוש, שהפכו את בשר הבקר המיובש לחטיף הטעים שאנחנו מכירים היום. ביף ג’רקי הפך להצלחה מסחרית, עם וריאציות רבות זמינות, כולל טעמים, נתחים ושימוש בתבלינים שונים. אפשר לקנות ביף ג’רקי במכולות ובסופרים, וגם בחנויות המתמחות בבשרים מסוגים שונים.
היתרונות הבריאותיים של ביף ג’רקי
ביף ג’רקי הוא חטיף טעים שיש לו גם יתרונות בריאותיים. הוא עשיר בחלבון ומשמש כמקור מצוין של אנרגייה, ויש בו כמות קטנה יחסית של שומן ופחמימות. הוא מתאים מאוד לאנשים המקפידים על דיאטות עתירות חלבון, כמו ספורטאים או תזונה קטוגנית. כמו כן, ביף ג’רקי עשיר בחומרים מזינים חיוניים כמו ברזל ואבץ, המסייעים לשמור על רמות האנרגייה בגוף ומשפרים את הבריאות הכללית ואת תפקודי הגוף השונים. על אף שביף ג’רקי יכול להיות מועיל תזונתית כמו מאכלים אחרים עשירים בחלבון כמו סטייקים בתנור, חשוב לצרוך אותו בכמויות מתונות כי יש בו תכולת נתרן גבוהה.
איך מכינים ביף ג’רקי?
גם אתם יכולים להכין בעצמכם ביף ג’רקי בבית, לשלוט על איכות החומרים ולהתאים אישית את הטעמים לפי מה שאתם אוהבים. הינה מדריך שלב אחר שלב כיצד להכין ביף ג’רקי משלכם:
בחירת הנתח הנכון
הצעד הראשון בהכנת ביף ג’רקי הוא בחירת נתח הבשר הנכון. מומלץ לבחור נתחים רזים כמו Top Round (נתח 16 בשוק הבהמה), Eye of Round (נתח 19 או ראש ירכה), Bottom Round (נתח 15 משוק הבהמה או ירכה), נתח המותן (11, סירלוין) או פלאנק סטייק. בנתחים אלו יש כמות קטנה יחסית של שומן, מה שיעזור לכם להימנע מקלקול של הבשר בתהליך הייבוש. חיתוך של חלקי שומן נראים לעין הוא חשוב בתהליך – אתם רוצים להיפטר מכל גרם של שומן. בשרים ונתחים למעשנה יכולים גם הם להיות טובים להכנת ביף ג’רקי כי יש להם תכולת שומן נמוכה ופרופיל טעמים עשיר המתאים לייבוש.
תיבול ומרינדה
הטעם של ביף ג’רקי מושפע רבות מהתבלינים והמרינדות שמשתמשים בהם. המתכון הבסיסי של ביף ג’רקי כולל בדרך כלל מלח, פלפל, אבקת שום ואבקת בצל, אבל השמיים הם הגבול כשמדובר בהוספת תבלינים כמו פלפל קאיין, פפריקה מעושנת או רוטב סויה לטעם עמוק יותר. השריית הבשר במרינדה למשך כמה שעות או אפילו ללילה שלם מאפשרת לטעמים לחדור עמוק לבשר, ומשפרת את הטעם הכללי.
שיטות ייבוש
לאחר שהבשר בילה במרינדה מספיק זמן, רצועות הבשר מוכנות לייבוש. יש כמה שיטות לייבוש ביף ג’רקי:
- ייבוש בתנור – זוהי אחת השיטות הקלות והנוחות ביותר. כוונו את התנור לטמפרטורה נמוכה (כ-70 מעלות) והניחו את רצועות הבשר על תבנית אפייה. זמן הייבוש נע בדרך כלל בין 4 ל-6 שעות, תלוי בעובי הרצועות. המטרה היא להסיר לחות תוך שמירה על מרקם לעיס של הבשר
- מייבש מזון – מייבש מזון יכול לתת לכם תוצאה טובה יותר מייבוש בתנור. פשוט הניחו את הרצועות ותנו להם להתייבש במשך 4 עד 8 שעות, או עד שהם מגיעים למרקם הרצוי
- עישון – עישון הוא שיטה קלאסית לייבוש, המחדירה לבשר טעמים עשירים ומעושנים. התהליך כולל ייבוש הבשר על אש נמוכה, בדרך כלל למשך כמה שעות. שיטה זו משמרת את הבשר היטב וגם מוסיפה טעם ייחודי ועמוק שחובבי בשר רבים אוהבים
אחסון נכון של ביף ג’רקי
חשוב לאחסן נכון ביף ג’רקי כדי לשמור על הטעם והמרקם שלו לאורך זמן. לאחר הייבוש, יש לאחסן את הבשר במכלים אטומים או בשקיות אטומות בוואקום כדי למנוע חדירת לחות מחדש. אם מאחסנים אותו נכון במקום קריר ויבש, ביף ג’רקי תוצרת בית יכול להחזיק מעמד עד חודשיים. לאחסון ארוך יותר, מומלץ לשמור במקרר או במקפיא.
הימנעו מחשיפה של הבשר לחום, אור ולחות, כיוון שהם עלולים לקצר את חיי המדף שלו. אם אתם צריכים לאחסן כמויות גדולות יותר, חלקו את הביף ג’רקי למנות קטנות יותר כדי למזער את החשיפה לאוויר בכל פעם שאתם פותחים את קופסת האחסון.
לסיכום
ביף ג’רקי הוא בשר מיובש ומשומר שאפשר לאכול בכל הזדמנות, והוא בחירה טובה למי שרוצה לאכול מנת חלבון טובה בלי הרבה שומן או פחמימות או שהוא רוצה חטיף בשרי טעים בקמפינג בטבע. הכנת ביף ג’רקי בבית היא די קלה, ובאמצעות הנתחים המובחרים של מעדני גורמה תוכלו להכין בבית ביף ג’רקי שכולם ירצו לאכול.